Coca Cola it’s a (s)hit?

Przy okazji wakacyjnych spotkań z emigrantami na mieście, któregoś razu, zupełnie przypadkiem, zwróciłem uwagę na mały szczegół, który stał się przyczynkiem do zaprezentowania tego pomiaru pokazu. W pomiarze tym tej prezentacji chciałbym tylko pokazać, ile cukru zawiera, jakże szeroko stosowana, w niektórych przypadkach wręcz uwielbiana, butelka Coca Coli. Pomiarem Pokazem tym, także uświadamiam sobie, jak czyszcząc kiedyś laptopa zalanego Coca Colą, nie mogłem uwierzyć, iż mimo dwukrotnego czyszczenia czystym spirytusem to cholerstwo dalej się klei i lepi – teraz już wiem dlaczego!
Jak to zwykle z pomiarami bywa zaczniemy tradycyjnie od wartości wyjściowych, na których będziemy bazować i operować:

Cóż nie od dziś wiadomo, iż pewne magiczne składniki Coca Coli są pilnie strzeżone i nikt ich nigdy nie zobaczy – hmmm a może już ich po prostu nie ma? Cocaine for free? ;) Dla mnie w sumie to nie istotne, bo chciałbym się tylko skupić na zawartości cukru w tym napoju. Odnośnie cukru w naszym życiu szerzej można poczytać sobie w tym wpisie a o samym działaniu cukru w Coca Coli tutaj. Moje pomiary są Mój pokaz jest li tylko stricte obrazowym pokazaniem zobrazowaniem tego ile cukru możemy wchłonąć wypijając zadaną ilość Coca Coli. Do naszych pomiarów zawodów stają następujący zawodnicy 0,5L / 1L / 2L:

Jako naczynie pomiarowe posłuży nam szklanka od Coca Coli, co jak zobaczymy, ma tutaj dosyć poprawne zastosowanie, ponieważ pasuje wręcz idealnie do butelki 2L:

Waga wytarowana, więc spoglądamy na dane wyjściowe, które są pokazane w sumie dość ‚sprytnie’, bo jeżeli przyglądniemy się niezbyt dokładnie i w pośpiechu, to zobaczymy, że cukru dana butelka zawiera ‚tylko’ 27g czyli tyle:

Już nieźle to wygląda, bo chyba największe łasuchy tak ostro nie słodzą swoją szklankę herbaty (około 10 łyżeczek – choć wiem, że pewnie są i tacy zawodnicy). Tylko, że jak spoglądniemy dokładnie to widzimy, że 27g cukru jest w 250ml czyli w butelce 0,5L spożywamy go dokładnie tyle:

Cóż może powiedzieć taki ktoś jak ja, który nie słodzi herbaty, z uwagi na to, że gdyby herbata miała być słodka to by rosła słodka – dla mnie osobiście tego cukru jest za dużo. Nie chcę tutaj bynajmniej kazań prawić, tudzież serwować jakiś złotych myśli. Chcę tylko, tymi zdjęciami, coś pokazać a wnioski pozostawiam we własnym zakresie wyciągnąć lub nie – jak kto woli. „Twoje  ciało Twój wybór” jak to śpiewał kiedyś taki jeden zespół, więc bez zbędnych komentarzy lecimy dalej z tym ‚koksem’.
1L:

No i na końcu 2L:

Nie powiem, jest niezłą sztuczką upchanie takiej ilości cukru w takiej objętości płynu. Pamiętam jak za punkowych czasów stawiało się irokeza, przy okazji szkolnej dyskoteki ;) to na garnek wody na pewno tyle tego nie wchodziło, nie ma bata.
Cóż Coca Cola ma na pewno dobre właściwości odrdzewiające oraz pomaga przy różnego rodzaju dolegliwościach żołądkowych. Działa ogólnie przeczyszczająco na odcinku jama ustna-odbyt ;) Jest też niezłym orężem w walce z jakże popularnym u nas kacem. Jednak aplikowanie sobie takiej ilości cukru w miarę regularnie, nie jest chyba najlepszym pomysłem. Aby nie być tutaj posądzony o stronniczość i nie wszczynać nowej świętej wojny, dodam tylko, że butelka Pepsi Coli zawiera dokładnie tyle samo cukru.

Aktualizacja:
Jako, że pojawiły się wątpliwości, czy ten cukier to cukier, czy glukoza, sacharoza, fruktoza albo jeszcze coś innego, co się cukrem zowie lub nim po części jest (być może w komentarzu wypowie się ktoś kompetentny). Dla pomiaru jakiego wykonałem, ma to jednak znaczenie drugorzędne, ponieważ chodziło mi o pokazanie ilości (wagi) cukru/cukro-pochodnych w tym napoju. Fakt, że być może np sacharoza glukoza lub inna fruktoza zajęłaby objętościowo mniej szklanki pomiarowej, jednak jakby nie patrzeć ważyłaby tyle samo.

Co do tego nieszczęsnego cukru, to chciałbym tylko zauważyć, że moje porównanie do zwykłego cukru i tak pewnie marketingowo nieźle wypada, bo znając życie dodają tam najtańszy „cukier” czy tam słodzik obojętnie jak zwał, oby tylko nie było to aspartan aspartam!

Advertisements

72 comments

  1. ryszard XXIII elektroniczny

    Bo wiadomo od dawna, odnosnie herbaty i innych napojow, ze najlepiej slodzic miodem. Drogi kolego wojas, po twoim wpisie sadze ze masz 17 lat i uwazasz sie za strasznie madrego.Niestety , przykro itd…ale zes zwyklem cymbalem.Kozaczysz – co to wogle za slowo he???

  2. Andy

    Gdzie masz niby napisane na Coca Coli: SKŁAD: WODA, CUKIER? Na tyle na ile ja potrafię czytać to jest tam napisane CUKRY a to jest zasadnicza różnica tępaku

  3. Zap

    Jasne, nie jedz ziemniaków, w końcu to też sam cukier z tą różnicą że nie jest słodki ale w podczas trawienia też się rozkłada na glukozę..

  4. blaha

    I tak lepiej że cukier niż rakotwórczy aspartam :)
    A podobne pomiary byłe robione chyba w „Supersize me”- w dużej Coli w ichniejszym McDonaldzie (bodajże 2l) miało być coś koło 48 łyżeczek cukru.

  5. xbartx

    Nie rozumiem tylko skąd do mnie te pretensje i czym zasłużyłem sobie na te wycieczki w moją stronę?! Czy ja gdzieś napisałem – nie pij Coca Coli, bo to zło i szatan taki sam jak TVN? Każdy robi to co uważa i koniec, ja tylko poważyłem sobie cukier zgodnie z zadanymi danymi wyjściowymi i przedstawiłem wyniki.

  6. Anonimek

    Fajne obrazowe porównanie :)
    Nie zrażaj się opiniami ludzi którzy na to nie wpadli
    Pomysł świetny a czy ten cukier ma taką czy inną postać to nieważne
    Cukier=Cukier

  7. Zenek W.

    Bardzo ciekawe badanie, ciekawe jak by wyglądała szklanka ze słodzikami :) A co do coli to blokuje wchłanianie wapnia na okres około 2h od wypicia.

  8. speed

    Mnie również podobało się porównanie.
    Nie rozumiem tylko tych gówniarzy którzy od razu rzucają się na autora tekst, nie wiadomo za co.
    Pozdrawiam

  9. podobno normalny

    Kompletna bzdura
    gościu taruje wagę ze szklanką, a następnie jeszcze raz ją taruje, ale foto już nie robi… Tylko przy tym drugim tarowaniu coś dostawił na wadze. Pijam cole (średnio raz na pół roku, wolę wodę mineralną, gazowaną), Herbatę też pijam gorzką, kawę troszkę słodzę (ok. łyżeczkę na kubek-pijam w pracy). Nie lubię jak ktoś próbuje mnie robić w konia….

  10. paqel

    Witam. Jako że pracowałem kiedyś w wakacje w Coca-coli wiem ile cukru schodzi. Dziennie w fabryce pod Krakowem (Niepołomice) schodzi od dwóch do trzech tirów cukru (zwykłego, tylko pierwszej klasy, nie ten syf który można kupić w sklepach) ~ pi razy drzwi to koło 60 ton/dobę – dane sprzed 2 lat – teraz może być więcej-nie mniej ;) Pozdrawiam.

  11. xbartx

    W końcu jakiś rzeczowy głos w sprawie i powiem szczerze, że jestem lekko zaskoczony, bo jeżeli miałbym obstawiać, to nigdy bym nie postawił na cukier pierwszej jakości z racji tego, że zawsze gdzieś te koszty trzeba ciąć szczególnie przy takich ilościach jakich się tego przetwarza.

    podobno normalny:
    „gościu taruje wagę ze szklanką, a następnie jeszcze raz ją taruje, ale foto już nie robi”
    Dobre, naprawdę dobre! Ale mam pomysł poszukaj wagi i sam sobie odważ, chyba siebie nie będziesz próbował oszukać?

  12. denzel

    W szkole był taki eksperyment że się robiło słodką zawisinę w słoiku przykrywało go ligniną i wpuszczało sznurek, woda odparowywała a cukier krystalizował na sznurku. Niech autor odparuje wodę z coli i obejrzy co i ile mu wykrystalizuje. sam jestem ciekaw:P

  13. mateyko

    Człowieku czy ty na chemię nie chodziłeś? Cukry to nie tylko to białe do słodzenia herbaty ale bardzo różnego rodzaju substancje chemiczne, mogące zupełnie tradycyjnego cukru nie przypominać! Wstyd i hańba człowieku…

  14. iss

    Jabłka to też shit. Mają mniej więcej taką samą zawartość cukrów — 10.39g/100g (26g/250g).
    Wiem, że 250ml coli to nie 250g, ale można przyjąć takie uproszczenie.

  15. kleju

    @iss:
    Jabłka, nawet jeżeli zawierają tyle samo cukru, to trochę inny shit:
    Zjadłeś/aś kiedyś 2 kg jabłek w ciągu dnia? A na własne oczy nie raz widziałem, jak dwulitrowa butelka coli była pochłaniana przez pojedynczego osobnika nawet w niecały dzień. I nie wspominam tu o stopniu przetworzenia tego cukru i ilości dodatków chemicznych.

  16. Style

    rozwiąze ten spor, aktualnie pracuje w fabryce Coli na dziale mixu- sporzadzania roztworów- z cukrów jakie sa uzywane jest to normalny cukier krysztal barwnik karmel, oraz niewielka ilosc syropu klukozowego. oczywiscie najwieksza ilosc jest oczywiscie sacharozy – czyli zwyczajnego cukru. pozdr

  17. $trash$

    jablka zawieraja cukry proste, a sacharoza z tego co mi wiadomo i CHYBA reszcze ludzkosci to cukier zlozony. fore more information”ask google”

  18. Kubi

    Żeby wyjaśnić kilka niejasności: cukrów jest wiele i nie wszystkie są szkodliwe. Nie mówię tutaj o cukrach w znaczeniu potocznym (biały, brązowy itp.), tylko w znaczeniu chemicznym, czyli właściwym, takim jakiego używa się właśnie do podawania składu produktów. Głównymi składnikami miodu są dwa cukry – glukoza i fruktoza, a mimo to miód jest uznawany zdrowy (ja też go za takiego uznaję). Niestety nie wiemy jaka jest zawartość procentowa curków w tymże napoju. Pojawiła się też uwaga o jedzeniu kartofli – otóż w ten sposób też cały czas jedlibyśmy cukry ;) – skrobia ziemniaczana to wielocukier. Szkodliwa jest tzw. sacharoza, czyli cukier biały, który możemy kupić w sklepie. Coś niedobrego dzieje się przy jej rozkładzie, chemia organiczna jest bardzo zawiła, ważne jest w jakim miejscu jest jakie wiązanie i pod jakim kątem skręca światło padające na cząsteczkę (sic!), ale co warte zauważenia jej składnikami są glukoza i fruktoza, czyli te same cukry proste, które znajdujemy w miodze. Jest to wiedza, którą powinien posiadać każdy, kto skończył 2-gą klasę liceum. Do zwykłej Coca-Coli nie dodaje się aspartamu, dodaje się go do wersji „Light” (wg. informacji na etykiecie).

    • Pysiol

      w końcu ktoś ma coś sensownego do powiedzenia.Może doświadczenie nie jest zbyt oryginalne… ale daje wyobrażenie o jakości produktu.produktu. Cóz uważam cukier-to coraz powszechniejszy pogląd że cukry-w tym fruktoza i sacharoza to nie tylko przyczyna otyłości ale cukrzycy i innych tzw.chorób cywil.w uproszczeniu to toksyna!Dodam coś o innym miłym składniku-to kwas ortofosforowy-jak to kwas-stąd tak doskonała coca jako odrdzewiacz:)W niewielkim stężeniu ok ale …potem raczej nie wzmacnia zębów.Wniosek-cukier nie krzepi,kwas idealny na rdze-lepsza zwykła woda

      • xbartx

        Jak widać to nie było jakieś ‚naukowe doświadczenie’, tylko zwykłe obrazowe pokazanie pewnych rzeczy. Ok, może trochę przekoloryzowane, ale jak widać odniosło jakiś skutek. W napojach typu coca-cola i innych temu podobny czyli słodzonych i gazowanych, nie ma dla człowieka totalnie nic dobrego i są one zbędne. Ot chociażby zaczynając od kompletnie niepotrzebnego dwutlenku węgla (CO2) a na węglowodanach (głównie cukrach, słodzikach) kończąc. Niestety, jest to niezły biznes i nie da się tego typu napojów wyeliminować z rynku a pełne ciężarówki coli, jadą niestety co święta ku uciesze gawiedzi. Mam jednak nadzieję, że każdy kto choć trochę używa swojego mózgu, wie co robić :)

  19. Koles

    cukier w coca-coli to sacharoza czyli nasz zwykly cukier. jest to najbardziej popularny i chyba najtanszy cukier, fruktoza czy glukoza sa kilkakrotnie drozsze od sacharozy. co do slodzikow sztucznych w UE dopuszczone sa tylko trzy, a i tak z nadwyrezona opinia. dlatego szanujacy sie producenci uzywaja zwyklego cukru. dlatego jesli juz kupuje jakis napoj i nie jest to woda niegazowana to kupuje wlasnie coca-cole bo wiem ze zawiera naturalny cukier a nie apartam jak to inne kolorowe gowna maja. swoje wlasciwosci „zrace” zawdziecza temu ze jest to mieszanka kwasow i olei spozywczych. co do ilosci cukru w dwulitrowej butelce, to nikt nam nie kazuje wypijac calych dwoch litrow w jeden dzien. P.S. ja do kubka kawy sypie 5lyzeczek cukru a dziennie wypijam 3kawy. efekt jest lepszy niz cola(podwojna dawka energii) a po drugie jest to produkt jak najbardziej naturalny i o wiele smaczniejszy!!

  20. Koles

    z tego co mnie uczyli w szkole to sacharoza sklada sie z dwoch czasteczek glukozy(szkola gastronomiczna), ale nie bede sie sprzeczal bo juz dawno szkole skonczylem a od tego czazsu nie zagladalem do ksiazek.
    ale jedno wiem na 100%: 1g cukru(weglowodan) ma 4kcal, czyli etykieta na coli klamie bo napisane jest ze 250ml zawiera 105kcal i 27g cukru. 27×4=108kcal. no dobra, ktos powie ze zaokraglili wynik. 250 ml wody wazy 250g, 250ml coli wazy wiecej niz 250g bo zawiera wode nasycona innymi zwiazkami. ale dla ulatwienia zalozmy ze ta cola wazy 250g. odejmujemy z tego 27g cukru ktore zawiera108kcal(a nie105), pozostaje nam 223ml (g) plynu ktory wynikaloby jest bezenergetyczny!!??!! w spozywce tylko czysta chemicznie woda- H2O jest nienergetyczna. a co z ta mieszanka kwasow i olei spozywczych o ktorych wspomnialem wczesniej?….

  21. Znowu Ja

    jeszcze tylko dodam jedno co wlasnie mnie napadlo. cukry na etykiecie moga odnosic sie ogolnie do cukrow czyli weglowodanow. a nie do cukrow ktore nam sie kojarza (sacharoza, glukoza itp). a wiec jesli mamy tam jakas mieszanke np maki, cukru i ziemniakow to wszystkie te skladniki w conajmniej 95%skladaja sie z weglowodanow czyli cukrow. wtedy na opakowaniu takiej mieszanki napisalibysmy ze w 100g produktu zawarte jest 95g cukrow (czyli weglowodanow). a wtedy takie porownanie obrazkowe jak u gory nie mialoby najmniejszego sensu. czyli w coli rowniez w tych „cukrach” zawarla sie ta mieszanka kwasow i olei, a wtedy wszystko jest ok i ta scenka ze szklankami cukru nie ma zadnego poparcia, a wynika tylko z niezrozumienia czytanego tekstu: jest/cukry=sacharoza, glukoza itp powinno byc/cukry=weglowodany. moje wczesniejsze rozwazanie tez pada na leb na szyje, jedynie jest niedopisane te 3kcal (108 a nie105).

  22. Aaa

    W ogóle co za banda ludzi z problemami neurotycznymi z Was jest, żeby wyzywać się od kozaków i kretynów tylko przez cukier! Matka Was gazowanym mlekiem karmiła?

    Żeby Cola była powodem do ubliżania innym ludziom. Przestańcie się odmóżdżać!

  23. lazarus

    Ja sobie coca-colą spieprzyłem żołądek i przewód pokarmowy. Piłem bardzo często, przez około półtora roku. Czasem pół litra dziennie, czasem litr dziennie. Nie potrafiłem już później obejść się bez coca-coli. A teraz borykam się z kwasem na żołądku i podrażnionym przewodem, w którym najprawdopodobniej coca-cola po prostu wypaliła tkankę ochronną osłaniającą przed kwasem z żołądka. Teraz czeka mnie bardzo długie leczenie.

    Na moim doświadczeniu przestrzegam innych – pijcie colę bardzo rzadko.

    • OLA

      Wogóle tego lepiej nie pić.Ja podobnie.. kawę zastapiłam colą ,zeby funkcjonowac w pracy.Dzisiaj mam powazne kłopoty z jelitami i zoładkiem.Już nie chce na to swiństwo patrzeć,ale kazdy musi się przekonać na własnej skórze.W kazdym razie to nic dobrego dla naszego organizmu …cholerna trucizna która wykańcza pomału.

  24. koń

    Gadanie i tak sie umiera nie ważne co sie je gadacie jak baby o kaloriach pije cole od około 25 lat i to 2 litry dziennie a właściwie tylko pije kole z przerwami na kawę !! stan zdrowia b.dobry waga w normie żadnych zmian w kładzie trawienia a nie jem fast foodów

  25. mkane

    Z tego co pamiętam (mogę się mylić :) ) w „Super Size Me” mówili, że w 2l Coca-coli znajdują się 54 łyżeczki lub łyżki cukru.
    Patrząc na tą szklankę spokojnie jestem w stanie w to uwierzyć.

    Lepiej się wody napijcie a Colę zostawcie do czyszczenia srebrnych i miedzianych monet :)

  26. hahahehe

    koniu – za PRL nie było dwulitrowych flaszek coca-coli. W nielicznych sklepach była we flaszkach 0,33 bodajże. Bez przegięć. Przysyłali ci colę w paczkach z zachodu ?

  27. czafka

    Do czasu. Kwasy zawarte w coli prowadzą nieuchronnie do zaburzenia gospodarką eletrolitową, zachwiania pH, które bądź co bądź powinno utrzymywać na w miarę stałym poziomie, co jest następstwem wielu chorób i pogorszenia wydolności układu pokarmowego, a dalej krwionośnego itd.
    A co się tyczy cukru, to trzeba mieć na uwadze, że cola nie jest jedynym produktem spożywanym przez nas w ciągu dnia, więc jeżeli przekraczamy dzienne zapotrzebowanie dwu, trzy, albo nawet czterokrotnie to nie trzeba długo czekać na rezultaty w postaci nadwagi( i chorób jej towarzyszących), oraz cukrzycy…

  28. humoreska

    a jakie są zawartość cukru w innych popularnych napojach gazowanych?
    Zapewne porónywalne do tych w Coca Coli. Nie wspominając właśnie (jak już przedmówca napisał) o innych produktach/pokarmach zawierających cukier

  29. de_stroyer

    W jabłkach jest fruktoza cukier prosty i mimo wad o których można przeczytać np. na wikipedii jest bardzo zdrowy. Fruktoza działa wspomagająco w chorobach serca i ma działanie przeciwnowotworowe. Nie wiem jak można porównywać zwykły cukier (sacharozę) nazywaną często białą śmiercią z fruktozą z owoców 8-|

  30. paqel

    Do wszystkich: Nauczcie się czytać, a nie krzyczeć. Ewentualnie zmieńcie dealera. Wszystko o Coli i cukrze napisane jest w w powyższych komentarzach ;) Jak nie ma, to Wujek Gógel Wam pomoże.

  31. ufko

    W coli używa sie sacharozy lub syropu glukozowo-fruktozowego są to wielocukry które nasz organizm nie potrafi rozdzielić. Jak pewnie wszyscy wiedzą np w szpitalach podawana jest kroplówka z glukozy czyli jednocukier najlepiej przyswajalny i „najzdrowszy” ale herbaty tym sobie nie posłodzimy

  32. alterego

    Pieczywo tez ma mase cukrow i co z tego? Jak wezme bochen chleba i obok nasypie do szklanki tyle cukru ile jest w chlebie weglowodanow to wykonam doswiadczenie pokroju tego tutaj ;s

  33. Chemik_UMCS

    Chemiki od siedmiu boleści:) Bardzo trafna chociaz nie do konca dobra prezentacja…ale mnie sie podoba:) Powiem Wam ciekawostkę, jaką usłyszałem na zajęciach z chemii analitycznej apropos Coli…Wiecie że w oryginalnej recepturze jako źródła fosforanów w CocaColi używano sproszkowanych zębów…najczęściej cielecych, zaprzestano tego dopiero pod koniec XXw. Pozdrawiam.

  34. xbartx

    Chemik_UMCS:
    Dokładnie tak jak mówisz od siedmiu a może nawet i dziewięciu! Zrobiłem to kompletnie na czuja bez podpierania się książkami i www a że szkołe już dawno skończyłem, więc można powiedzieć totalna zielenina w sprawie cukru ;)

  35. pfu

    „W coli używa sie sacharozy lub syropu glukozowo-fruktozowego są to wielocukry które nasz organizm nie potrafi rozdzielić”

    a to ciekawe bo zawsze myślałem że wielocukry są rozbijane za pomocą enzymów (amylazy ślinowej, trzustkowej itp) do mniejszych łańcuchów,a w konsekwencji do glukozy która jest pokarmem dla wszystkich komórek ciała..

  36. real chemik

    a’propos : sacharoza (dwucukier) = 1 cz. glukozy + 1 cz. fruktozy połączonych wiązaniem glikozydowym… do „urwania” takiego wiązania wiele nie trzeba, wystarczy hydroliza (czyli woda wystarczy)… najlepiej ciepła i zakwaszona – tak więc pijąc gorącą, słodzoną herbatkę z cytryną (kwas*), tak na prawdę już po paru minutach znika nam roztwór sacharozy i spożywamy roztwór cukrów prostych (glukozy i fruktozy)

    sacharoza jest słodsza (mocniej oddziałuje z receptorami smaku) niż mieszanina glukozy i fruktozy dlatego po dodaniu cytrynki do herbatki chętnie dosypujemy jeszcze z łyżeczkę albo i dwie cukru
    ___________________
    * w coli mamy H(3)PO(4) – kwas (orto-) fosforowy(V), który jest silniejszy niż kwas cytrynowy, a jako że jest mocniejszy powoduje rozpad sacharozy na cukry proste już na „zimno” i „schodzi mu” około kilka(naście) minut [tu strzelam – trzeba by użyć polarymetru i pomierzyć po jakim czasie „zniknie” sacharoza]

  37. real chemik

    “W coli używa sie sacharozy lub syropu glukozowo-fruktozowego są to wielocukry które nasz organizm nie potrafi rozdzielić”

    a tu ktoś pojechał po bandzie i aż zarył w nią ryjem… oczywiście, że są to cukry proste! O co chodzi z ich rozdzielaniem – nie wiem :-O

    Glukoza występuje w winogronach, a fruktoza powszechnie w innych owocach, co tu rozdzielać nie wiem… jedyny problem polega w stężeniu tejże glu- i fruktozy: cola vs. owoce -> kilkadziesiąt razy większa koncentracja cukrów <- biedna trzustka ;-(

  38. Pingback: Top Posts « WordPress.com
  39. iwona

    własnie pije sobie coca-cole z puszeczki i tam gdzie jest napisane „skład” tj. woda,cukier (nie cukry) ,dwutlenek węgla, karmel e 150 d, kwas ortofosforowy, aromaty, kofeina i na mojej puszce jet jeszcze napisane tak: kalorie 139 kcal 7% cukry 35 g 39% tłuszcz 0g kwasy tłuszczowe nasycone 0g sód 0g i tak na marginesie uwielbiam pepsiaka zawsze w mojej lodówce jest 2 litry tego napoju aczkolwiek wiem że to syf straszny i tocze walki z synkiem bo nie pozwalam mu tego pić pozdrawiam i pochwalam pomysł z tym cukrem

  40. Leszek

    A czy ktoś porównał ilość kilokalorii cukru w szklance, do ilości kilokalorii
    płynu z tą samą zawartością cukru? To by dało jasność, czy tyjemy tylko
    od cukru, czy coś tam jeszcze dorzucają ;-))

  41. KoloBolo

    …Jak pewnie wszyscy wiedzą np w szpitalach podawana jest kroplówka z glukozy… no ja naprzyklad nie wiedzialem! i zreszta to skad ty masz takie informacje! wiesz co by sie stalo jakby do krwi wpompowano taka ilosc glukozy!???

  42. stevieg

    taa, może wagowo nie ma różnicy, ale nie można powiedzieć, że taka ilość GLUKOZY byłaby nie zdrowa. Jest przyswajana o wiele wiele lepiej niż sacharoza

  43. Pingback: Coca-Cola w każdej lodówce na świecie. | RadXcell
  44. iori

    stevieg said,
    on August 28, 2008 on 3:32 pm
    …Jak pewnie wszyscy wiedzą np w szpitalach podawana jest kroplówka z glukozy… no ja naprzyklad nie wiedzialem! skad ty masz takie informacje! wiesz co by sie stalo jakby do krwi wpompowano taka ilosc glukozy!???

    Taką informacje może zdobyć każdy, kto był w szpitalu w odwiedziny u osoby, której podawano kroplówkę. Najczęściej jest to właśnie… czysta glukoza (konkretnie roztwór glukozy, żeby się mnie nie czepiali :P). I nie, jeśli pielęgniarka/lekarz zna się na swym fachu, taka ilość cukru absolutnie nie zaszkodzi, przeciwnie – pomoze. Glukozę podaje się dożylnie najczęściej pacjentom po zabiegach i urazach. Węglowodany to podstawowe źródło energii, glukoza – jak to wiele razy było powtarzane – jest bardzo dobrze przyswajalna przez komórki (notabene, potrzebna jest własnie do ”wytworzenia” energii – w procesie oddychania kom.). Człowiek po urazach, zabiegach itp tymbardziej potrzebuje energii, aby naprawić wszelkie obrażenia ciała. Niestety nie zawsze jest w stanie jeść, poza tym, na samo trawienie zuzywamy sporo energii, takze efketywniejsze jest podanie bezposrednio do krwi glukozy, która dzięki temu szybkciej dotrze do komórek.

    Wybaczcie za odejscie od tematu, ale jeśli nie wiesz czegoś, to tymbardziej nie pisz w sposób, jakby dla Ciebie nowa inf. była kompletna bzdurą.

  45. Lucas

    Fajny eksperyment, bardzo obrazowo uświadamia jakie to jest świństwo, fajnie by było jakbyś kolego zrobił więcej takich prezentacji

  46. Paula KHER, Berlin

    COCA-COLA. Dieta. Indeks glikemiczny.
    BH.201.
    MOTTO: Coca-Cola, Fanta pomarańczowa, Piwo JASNE. Energia i orzeźwienie.

    WIKIPEDIA:
    Coca-cola (w USA, Kanadzie, Australii i Wielkiej Brytanii powszechnie znana jako Coke) to marka bezalkoholowego napoju gazowanego firmy The Coca-Cola Company. Powstała pod koniec XIX wieku i jest obecnie jedną z najpopularniejszych marek na świecie. Od 1960 roku charakterystyczny kształt butelki jest także prawnie zastrzeżony. Skład Coca-coli: woda, cukier, dwutlenek węgla, a dodatkowo: karmel E150d (jako barwnik), kwas ortofosforowy (E338, jako regulator kwasowości), aromaty, kofeina. Bardzo podobny skład ma napój Pepsi-Cola. Coca-cola jest jedną z ikon kultury masowej XX wieku.

    IRL KRAKÓW.
    Wymienione wyżej napoje ZAWSZE wzbudzają kontrowersje, lecz u NICH liczą się wyłącznie badania.
    Zawartość tłuszczu w tych napojach to 0%, czyli od tłuszczu nie utyjemy, bo go nie ma. Węglowodany są, ale jest ich bardzo mało i są to tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: Coca-cola do 13%, fanta pomarańczowa 1 tj. jeden %, piwo jasne do 8% wzrostu. Problem może wystąpić dopiero w przypadku kumulacji toksyn, tj. gdy wypijamy więcej niż 0,5 litra takiego napoju dziennie. W przeciwnym razie przy mniejszym spożyciu nasze laboratorium (wątroba) radzi sobie neutralizując tę małą ilość toksyn SKUTECZNIE. Wobec tego napoje te nie mogą być ZALECANE, nie muszą być ZAKAZANE i dlatego też klasyfikujemy je jako DOZWOLONE. Ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.
    Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić WŁASNYM glukometrem i NIE jest to TRUDNE !!

    PUENTA.
    COCA-COLA, to produkt energetyczny i orzeźwiajacy, co OCZYWISTE !!

    Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o coca-coli i nie tylko o coca-coli, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że NIC nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
    Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

    Zobacz też; NISKIE węglowodany, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL

    Otylia CAKE, Lisboa

  47. Pingback: Rząd walczy z otyłością - Platformaprawa.pl
  48. Nalog

    U mnie zaczelo sie 20 lat temu. Zupelnie nie winnie od jednej puszki, ktorej nie dopijalam. Skonczylo sie obecnie na duzej ilosci, nadrzerki w zoladku i Bog raczy wiedziec co jeszcze. Od dwoch dni jestem na odwyku – tak tak odwyku – to jakas masakra tak sie uzaleznic od niby napoju. Ale nie ma ze to i tamto nie tkne tego swinstwa i juz!!!! Uwazajcie bo cola czy pepsi to okropny nalog.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s